Η πρόσβαση των εξαγωγέων σε νέες αγορές, στο επίκεντρο της Δράσης Δικτύωσης για την Πρωτοβουλία Export Expert του ΣΕΒ, στην Ορεστιάδα

25 Φεβρουαρίου 2014 | By

Η υποστήριξη που παρέχουν τα Γραφεία Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) των Ελληνικών Πρεσβειών στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό, ήταν το κύριο θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας των δυναμικών επιχειρήσεων της ελληνικής Περιφέρειας.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η διήμερη εκδήλωση – ειδική δράση δικτύωσης με θέμα: «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – Η υποστήριξη των Γραφείων ΟΕΥ», που διοργάνωσε ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών στην Ορεστιάδα, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το Δήμο Ορεστιάδας και τον Σύνδεσμο Βιοτεχνών Βιομηχάνων Βορείου Έβρου.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014 και στην οποία συμμετείχε μεγάλος αριθμός εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας της Ανατολικής Μακεδονίας και κυρίως της Θράκης, εντάσσεται στις δράσεις ανάπτυξης δικτυώσεων της Πρωτοβουλίας για την Εξωστρέφεια “EXPORT EXPERT” του ΣΕΒ.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Έβρου, κος Δημήτριος Μουζάς, η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, κα Γωγώ Νικολάου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, κος Χριστόδουλος Τοψίδης και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων Βορείου Έβρου, κα Χρύσα Μανουηλίδου.

Ειδικότερα, στην παρέμβασή της, η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, κα Μάγδα Καρακόλη, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο και στην ανεκτίμητη συμβολή των Γραφείων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στη στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται δίπλα στον έλληνα επιχειρηματία και στον αγώνα που δίνει να ανοίξει νέους επιχειρηματικούς δρόμους, βοηθώντας τον, με μοχλό την Οικονομική Διπλωματία, να υλοποιήσει τις δράσεις εξωστρέφειας της επιχείρησής του.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Δρ. Τάσος Αλεξανδρίδης στην ομιλία του με θέμα: «Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας στην Περιφέρεια», αφού κατέγραψε την τρέχουσα κατάσταση εξωτερικού εμπορίου τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο για την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, ανέπτυξε τις προϋποθέσεις εξωστρέφειας για την Περιφέρεια, μέσω της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος εξωστρέφειας που θα στηρίζεται στο τρίπτυχο «ανθρώπινο δυναμικό – πληροφόρηση – χρηματοδότηση και θα δημιουργήσει «νέες επιχειρήσεις, νέα προϊόντα, νέες αγορές».

Ο κος Κωνσταντίνος Γιαννάτος, Συντονιστής του Γραφείου Εξωστρέφειας & Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΒ, παρουσίασε τη συνολική εξέλιξη αλλά και τις προοπτικές της Πρωτοβουλίας για την Εξωστρέφεια «Export Expert», αναφέροντας ότι η εξωστρέφεια και η καινοτομία αποτελούν αναπόσπαστους παράγοντες για την ανταγωνιστικότητα της σύγχρονης και υγιούς επιχειρηματικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρθηκε και στη νέα Πρωτοβουλία που πρόκειται να ξεκινήσει ο ΣΕΒ με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων καινοτομίας στελεχών και επιχειρήσεων.

Ο κος Σπύρος Κουτρούμπας, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας & Δασολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αναφέρθηκε στο ρόλο του Πανεπιστημίου στην τοπική οικονομία και στην προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων της περιοχής.

Τέλος, ο κος Ιωάννης Μαρούτσος, Γραμματέας ΟΕΥ Β’ στην Πρεσβεία της Σόφιας, ο κος Παύλος Ολζιέρσκυ, Γραμματέας ΟΕΥ Α’ στην Πρεσβεία του Κιέβου, ο κος Γεώργιος Χατζηπέτρος, Γραμματέας ΟΕΥ Α’ στην Πρεσβεία του Βελιγραδίου και η κα Αλεξία Μανούσου, Γραμματέας ΟΕΥ Α’ του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης, παρουσίασαν στοιχεία σχετικά με τις χώρες ευθύνης τους. Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014, πραγματοποιήθηκαν εξατομικευμένες συναντήσεις (Β2Β) μεταξύ των ΟΕΥ και των στελεχών και επιχειρήσεων, για ειδικά θέματα ενδιαφέροντος που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις συγκεκριμένες χώρες και αγορές.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες δράσεις δικτύωσης θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας για τις οποίες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Η Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια «Export Expert» του ΣΕΒ εξελίσσεται δυναμικά, με μεγάλο αριθμό συμμετοχών στις δράσεις συμβουλευτικής υποστήριξης, δικτύωσης και επιμόρφωσης. Ήδη συμμετέχουν στο πρόγραμμα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, συνολικά 400 στελέχη από περίπου 200 επιχειρήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στην ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας www.sev4enterprise.org.gr.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο)  και από Εθνικούς Πόρους.

Ανήκει στην: Εξωστρέφεια